Padurea Letea, rezervatia aparuta pe nisipul ramas dupa retragerea Marii Negre

Padurea Letea este o atractie turistica de neratat pentru vizitatorii care ajung in Delta Dunarii. Este uluitor sa vezi cum plantele cresc pe nisipul ramas dupa retragerea Marii Negre si s-au adaptat pentru a supravietui pe un sol nisipos. Caii salbatici, flora si fauna din cea mai veche rezervatie naturala din Romania, ii atrag pe turistii romani si pe cei straini, deopotriva.

Dunele de nisip din Padurea Letea, migrau, pe vremuri, dintr-o parte in alta

Padurea Letea a luat nastere in urma cu aproximativ 6000 de ani, dupa ce s-au retras apele Marii Negre. Nu este o padure obisnuita, pentru ca, in loc de pamant, plantele cresc pe nisip de fund de mare.

Toata zona protejata a Padurii Letea este formata pe fasii de copaci. Localnicii le numesc hasmaci, o denumire veche, probabil data de turci, din vremea in care Dobrogea era pasalac turcesc. In locul pe care se afla dunele de nisip sunt mai multi hasmaci, zone cu numerosi copaci.

Deoarece s-a format vegetație pe dunele de nisip, acestea sunt mult mai stabile și nu se mai mișcă dintr-o parte în alta, așa cum se întâmpla în trecut. Un localnic, ghid pentru turiști povestește că, în urmă cu zeci de ani, dunele erau plimbătoare, în funcție de direcția din care sufla vântul. Astfel, locuitorii din satul Cardon se mai trezeau cu dunele în curte, când bătea vântul mai tare.

Povestea cailor salbatici din Padurea Letea

Multi turisti care ajung in Padurea Letea doresc sa vada, pe langa dunele de nisip si stejarii seculari, celebrii cai salbatici. Nu intotdeauna pot fi observati, pentru ca lor nu le pasa de ceea ce vor vizitatorii si se plimba pe cele 6000 de hectare ale rezervatiei.

Specialiștii apreciază că sunt aproximativ 2000 de cai sălbăticiți în zona Letea. Ei au fost abandonați de localnici în perioada comunistă, fie pentru că nu mai aveau cu ce să îi hrănească, fie după ce a fost declarată ”anemia infecțioasă”, o boală care i-a determinat pe mulți deținători de cai să își abandoneze animalele.

Caii s-au inmultit de-a lungul anilor, iar in prezent se estimeaza ca exista intre 3000 si 5000 de cai in toata rezervatia si aproape 2000 de exemplare in zona Letea.

La inceputul lunii martie am avut bucuria sa vedem multi cai in afara zonei protejate a rezervatiei, in timp ce mergeam pe traseul mai lung, cel cu masina, pe grinduri. Adulti sau manji, caii pasteau cuminti pe pajisti ori se alergau pe campurile generoase, ce le ofera toata libertatea de care au nevoie.

Zona protejata a Padurii Letea, care are aproximativ 3000 de hectare a fost imprejmuita cu un gard, pentru a fi scosi caii salbatici din interiorul ei.

Si aceasta, deoarece iarna, cand caii nu au ce manca, ei musca scoarta copacilor, iar aceasta se usuca de la aerul sarat si copacii mor. Totusi, fiind foarte multi cai, nu s-a reusit scoaterea tuturor din zona protejata.

Primavara, padurea este verde si plina de lacramioare si bujori

Cei mai multi turisti ajung vara, in Padurea Letea. Localnicii spun insa ca rezervatia protejata este spectaculoasa primavara, in lunile aprilie-mai. La sfarsitul lunii aprilie infloresc lacramioarele si bujorii, iar toata padurea inverzeste si miroase a flori.

Cea mai renumita planta din Padurea Letea este liana greaca. Aceasta se catara pe copacii de sute de ani, cu ramuri intortocheate si iti creeaza impresia ca te afli intr-o padure tropicala.

Stejarii seculari, o alta atractie pentru turistii care ajung in Padurea Letea

Stejarii seculari din Padurea Letea, reprezinta o alta atractie pentru turisti. Unul dintre ei are peste 780 de ani, altii au 400-500 de ani, insa doar doi dintre acesti copaci mai pot fi vazuti de vizitatori in cadrul traseelor turistice.

Este interesant faptul ca radacinile copacilor din Padurea Letea sunt orientate spre lateral, ele nu merg in jos.

In general, in rezervatie sunt pomi de lunca, plopi, brazi si stejari, care s-au adaptat la conditiile oferite in padurea cu sol nisipos si au radacina de suprafata, pentru ca panza freatica este foarte aproape de nivelul solului.

Tocmai de aceea, ei nu au rezistenta foarte mare la vanturile puternice si la intemperii, astfel ca multi dintre ei sunt rupti si cazuti. Chiar si asa insa, nu se intervine asupra lor, ei sunt lasati asa, pentru ca solul sa devina mai fertil.

In orice anotimp alegeti sa vizitati Padurea Letea, spectacolul oferit de natura este extraordinar. Important este sa o protejam, pentru ca aceasta minune a naturii sa poata fi vizitata si de copiii sau nepotii nostri, cu aceeasi bucurie pe care rezervatia ne-o asigura si noua.

Unde este Letea?

Letea este o localitate situata in nord-estul judetului Tulcea, in Delta Dunarii, pe grindul Letea, la 102 de km de orasul Tulcea. Ea apartine de comuna C.A.Rosetti, care are in componenta 4 sate. Sfistofca si Periprava, locuite de rusi lipoveni, Cardon, un catun in care locuiesc ucraineni si bulgari si Letea, care este un sat de ucraineni. In comuna C.A.Rosetti traiesc multi moldoveni veniti in transhumanta cu oile din Moldova si din Republica Moldova.

Padurea Letea este frumoasa in orice anotimp, dar este spectaculoasa primavara si toamna, cand caii pasc linistiti pe pajisti, florile ne incanta privirea cu multitudinea de culori, tantarii nu ne mai deranjeaza, iar caldura nu este coplesitoare. O excursie in Padurea Letea este o experienta deosebita, la finalul careia veti avea telefonul plin de fotografii.

Articol preluat de pe Discover Dobrogea.

Excursii Prestabilite in Delta Dunarii

Mila 23 - Stipoc - Letea - Sulina

Padurea Letea ne aminteste de basmele din copilarie. Padurea Letea este o adevarata poveste, pe care merita sa o ”citesti” daca ajungi in Delta Dunarii.

Mila 23

Numele localitatii Mila 23 provine de la mila marina ce era alocata zonei, marcand distanta pe vechiul brat Sulina. Batranii satului povestesc ca inaintasii lor s-au asezat pe Grindul Mila 23 in urma cu aproximativ 200 de ani.

Zona lacurilor din Sireasa de Nord

Limita nordica a lacului este limitata de canalul Sireasa, la nord-est canalul Purcelu iar la sud Lacul Carasu, iar in rest este inconjurat de zona de zavoaie si mlastini.

Apus pe salba de lacuri

Zonele prezinta un mare interes pentru cei pasionati de birdwaching la apus de seara. Aceste zone gazduiesc una dintre marile colonii polispecifice din REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII.