Sa Protejam Ceea Ce Iubim in Delta Dunarii

Traditii, ecosisteme unice, comunitati

La varsarea Dunarii in Marea Neagra intram pe un taram deosebit, intr-una dintre cele mai valoroase regiuni ale lumii: Delta Dunarii. Declarata sit UNESCO, protejat la nivel international, in 1991, este un taram fascinant pentru toti: de la sportivi, la pasionati de fotografie, de la gurmanzi, la iubitori de arhitectura si traditii, Delta nu va dezamagi niciodata.

Peste 300 de specii de pasari si cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

Delta Dunarii adaposteste peste 5000 de specii de animale si plante,  peste 85% dintre speciile de pasari din Romania, majoritatea strict protejate: cormorani, egrete, pescarei, dumbravence, chirighite cu obraz alb, lebede, vulturi codalbi, dar si cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

Sturionii, dinozaurii din Dunare

Un alt simbol al Deltei il reprezinta sturionul, o specie din ce in ce mai rar intalnita in apele Dunarii, ultimii sturioni salbatici viabili din Europa existand doar la noi, in sectorul de fluviu pe care il impartim cu Bulgaria.

Aparuti pe vremea dinozaurilor, sturionii sunt ingredientul principal pentru storceag, borsul de peste traditional. De asemenea, tot de la ei se obtine un produs culinar de lux, caviarul, motivul principal pentru care sunt pescuiti ilegal, in ciuda interdictiei totale la pescuit impusa in Romania, Bulgaria si in toate statele cu iesire la Marea Neagra.

Importanta sturionului in cultura deltei este vizibila si in arhitectura locala. Pe langa acoperisurile din stuf si albastrul-viu, un element specific al caselor de aici il reprezinta frontoanele cu diferite simboluri. Acestea spun povestea fiecarui localnic, iar sturionul este unul dintre cele mai des intalnite figurine.

Castorul, inginerul ecosistemelor din Delta

Mergand cu barca sau canoea pe canalele deltei, putem zari si castorul european (Castor fiber). Specie strict protejata, acesta disparuse de aproape 200 de ani din Romania si in marea parte a Europei, din cauza vanatorii excesive pentru blana si castoreum – folosit in idustria parfumurilor.

In Romania, proiectul de reintroducere a fost initiat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov. Castorii dau dovada de o ingeniozitate aparte cand isi construiesc vizuinile de crengi, ce pot fi noi cuiburi pentru pasari sau ascunzatori pentru reptile si amfibieni, iar canalele pe care le sapa pot fi locuri ferite unde pestii isi pot depune icrele.

Excursii Prestabilite in Delta Dunarii

Mila 23 - Stipoc - Letea - Sulina

Padurea Letea ne aminteste de basmele din copilarie. Padurea Letea este o adevarata poveste, pe care merita sa o ”citesti” daca ajungi in Delta Dunarii.

Mila 23

Numele localitatii Mila 23 provine de la mila marina ce era alocata zonei, marcand distanta pe vechiul brat Sulina. Batranii satului povestesc ca inaintasii lor s-au asezat pe Grindul Mila 23 in urma cu aproximativ 200 de ani.

Zona lacurilor din Sireasa de Nord

Limita nordica a lacului este limitata de canalul Sireasa, la nord-est canalul Purcelu iar la sud Lacul Carasu, iar in rest este inconjurat de zona de zavoaie si mlastini.

Apus pe salba de lacuri

Zonele prezinta un mare interes pentru cei pasionati de birdwaching la apus de seara. Aceste zone gazduiesc una dintre marile colonii polispecifice din REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII.