Schitul Sfantul Atanasie sau Manastirea Stipoc

La Manastirea Stipoc sau Schitul Sfantul Atanasie cum i se mai spune, apele se unesc cu cerul si creeaza o punte.

La Manastirea Stipoc sau Schitul Sfantul Atanasie cum i se mai spune, acolo unde apele se unesc cu cerul si creeaza o punte, tocmai acolo unde apele se intind si lasa sa se vada maretia lor, in mijlocul acestora exista o bucata de pamant, pe care dac-ai vedea-o ai ramane mut de uimire si ai crede ca esti in paradis. Avem tendinta sa spunem mereu ca raiul nu exista pe aceasta lume, nu exista pe acest pamant.

Ba dimpotriva, o farama din acest rai se gaseste la jumatatea distantei dintre Chilia si Mila 23, fix in inima Rezervatiei Deltei Dunarii. Pentru cei mai curiosi insa tot ce veti gasi aici este lacasul de cult Manastirea Stipoc – Schitul Sfantul Atanasie. Aceasta este singura si unica manastire care se afla in mijlocul apelor si in inima Deltei Dunarii, iar accesul catre aceasta se realizeaza doar pe ape.

Construita relativ recent, manastirea care poarta hramul Sfantului Atanasie are o vechime de aproximativ 15 ani si este realizata toata din lemn, astfel incat veti observa nenumarate broderii si dantelarii realizate in lemnul acestei manastiri.

Deopotriva alaturi de manastirea din lemn veti descoperi cateva chilii, locul unde se ia masa denumit – trapeza, o gradina, dar si o mica sera.

Aici domneste pacea, linistea si frumusetea

Avand in vedere ca aici locuiesc si isi duc traiul zilnic aproximativ 6 calugari veniti tocmai din Moldova, nu-i de mirare ca drumul de acces catre manastire, inca de la poarta este presarat cu numeroase flori si plante. Ai zice si ai crede ca timpul este o notiune inexistenta ce nu-si gaseste locul aici, iar pacea, linistea si frumusetea sunt singurele prioritati ce prind contur, cu fiecare zi care a trecut.

Fiind construita in stil moldovenesc, acest locas sfant este pastorit in rit vechi ortodox (staroveri). Mai exact pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceste notiuni trebuie sa spunem ca aceasta manastire isi celebreaza sarbatorile in stil vechi asa cum se intampla si cu biserica rusa, numai ca exista o diferenta. Iar aceasta mica diferenta face referire ca toate aceste sarbatori si slujbe se tin in limba romana si nu in limba slava.

Asadar pentru cei care isi doresc sa vada, sa simta si sa se bucure de o mica portie de rai trebuie doar sa faca o mica plimbare in Delta Dunarii. Mai cu seama amplasamentul acestei manastiri se afla pe grindul Stipoc si veti descoperi ceea ce multi considera ca nu exista pe acest pamant sau in aceasta viata.

Excursii Prestabilite in Delta Dunarii

Mila 23 - Stipoc - Letea - Sulina

Padurea Letea ne aminteste de basmele din copilarie. Padurea Letea este o adevarata poveste, pe care merita sa o ”citesti” daca ajungi in Delta Dunarii.

Mila 23

Numele localitatii Mila 23 provine de la mila marina ce era alocata zonei, marcand distanta pe vechiul brat Sulina. Batranii satului povestesc ca inaintasii lor s-au asezat pe Grindul Mila 23 in urma cu aproximativ 200 de ani.

Zona lacurilor din Sireasa de Nord

Limita nordica a lacului este limitata de canalul Sireasa, la nord-est canalul Purcelu iar la sud Lacul Carasu, iar in rest este inconjurat de zona de zavoaie si mlastini.

Apus pe salba de lacuri

Zonele prezinta un mare interes pentru cei pasionati de birdwaching la apus de seara. Aceste zone gazduiesc una dintre marile colonii polispecifice din REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII.