Satul Letea
In urma cu 6000 de ani, in locul in care se afla acum Padurea Letea era marea.
Grindul Letea
In urma cu 6000 de ani, in locul in care se afla acum Padurea Letea era marea. Tocmai de aceea sunt si multe dune de nisip. Dunele sunt formate din scoica marina, iar nisipul este alb si extrem de fin. Deoarece pe dune nu exista vegetatie, pe timpul verii temperatura creste uneori pana la 60 de grade. Tocmai de aceea este indicata pentru aceasta excursie o tinuta de drumetie adecvata sezonului.
Caii Salbatici.
Multi dintre turistii care ajung in Padurea Letea, vor sa vada, pe langa dune si copacii seculari, caii salbatici. In cea mai veche rezervatie naturala din Romania, exista aproximativ 2000 de cai salbaticiti. Ei au fost abandonati de localnici in perioada comunista, fie pentru ca nu mai aveau cu ce sa ii hraneasca, fie dupa ce a fost declarata ”anemia infectioasa”, o afectiune care i-a determinat pe multi detinatori de cai sa isi abandoneze animalele. Ei s-au inmultit de-a lungul anilor, iar in prezent se estimeaza ca exista intre 3000 si 5000 de cai in toata rezervatia si aproape 2000 de exemplare in zona Letea.
Stejarii seculari, atractia turistilor
Indiferent ca vorbim despre turistii romani sau straini, toti raman impresionati de stejarii seculari din Padurea Letea. Unul dintre ei are peste 780 de ani, altii au 400-500 de ani. Doar doi dintre acesti copaci mai pot fi vazuti de vizitatori in cadrul traseelor turistice.
Localitatea Letea
Letea este o localitate situata in nord-estul judetului Tulcea, in Delta Dunarii, pe grindul Letea, la 102 de km de orasul Tulcea. Ea apartine de comuna C.A.Rosetti, care are in componenta 4 sate. Sfistofca si Periprava, locuite de rusi lipoveni, Cardon, un catun in care locuiesc ucraineni si bulgari si Letea, care este un sat de ucraineni. In comuna C.A.RosettI traiesc multi moldoveni veniti in transhumanta cu oile din Moldova si din Republica Moldova.
Padurea Letea este frumoasa in orice anotimp, dar este spectaculoasa primavara si toamna, cand caii pasc linistiti pe pajisti, florile ne incanta privirea cu multitudinea de culori, tantarii nu ne mai deranjeaza, iar caldura nu este coplesitoare. O excursie in Padurea Letea este o experienta deosebita, la finalul careia veti avea telefonul plin de fotografii.
Excursiile in Padurea Letea se fac cu masini de safari pana la poarta de acces in padure. Da, pana la poarta, deoarece padurea este imprejmuita cu gard de sarma ghimpata, pentru a fi protejata de caii salbatici, care mananca scoarta copacilor si lastarii acestora.
Traseul de 8 kilometri este parcurs cu masini de safari, timp in care putem admira peisajele de vis unice in lume. De la coborarea din masina de safari , se parcurge pe jos un kilometru pana la dunele de nisip. In tot acest timp, ghidul turistic va va explica istoria acestei zone unice . De la el veti afla ca Padurea Letea, impreuna cu Padurea Caraorman si Delta Dunarii reprezinta al treilea loc din lume ca numar de specii de plante si animale, dupa Arhipelagul Galapagos si Marea Bariera de Corali. Peste 5500 de specii de plante si animale exista in zona si reprezinta raiul cercetatorilor, al biologilor marini, al botanistilor si in general, al iubitorilor de natura. Fotografii de pasari spun ca ajung in rai, cand au prilejul sa vada si sa fotografieze berzele negre, foarte rare dealtfel, vulturi codalbi, lopatari, tiganusi, eretele mici si mari, starcul mare, starcul rosu, galben, pitic sau pe cel de noapte, privighetori, sticleti, caprimulg, buha, ciocanitoarea pestrita, vanturelul rosu sau cel de seara, gaia sura, gaia neagra, sorecari, soimul incaltat, eretele de stuf, uliganul pescar, dumbravencele, prigorii, ciocanitorile si multe, multe alte specii de pasari.
Pranzul la Gospodaria Pescareasca Din Letea
Locatia unde se va lua masa nu este un restaurant si nu pot fi comandate alte feluri de mancare. Pranzul este bazat pe peste prins in dimineata zilei respective si este compus din bors de peste , peste prajit sau peste la cuptor si desert. Se pot oferi doar meniuri complete iar plata se face direct la gazde in numerar.
Excursii Prestabilite in Delta Dunarii
Mila 23 - Stipoc - Letea - Sulina
Padurea Letea ne aminteste de basmele din copilarie. Padurea Letea este o adevarata poveste, pe care merita sa o ”citesti” daca ajungi in Delta Dunarii.
Mila 23
Numele localitatii Mila 23 provine de la mila marina ce era alocata zonei, marcand distanta pe vechiul brat Sulina. Batranii satului povestesc ca inaintasii lor s-au asezat pe Grindul Mila 23 in urma cu aproximativ 200 de ani.
Zona lacurilor din Sireasa de Nord
Limita nordica a lacului este limitata de canalul Sireasa, la nord-est canalul Purcelu iar la sud Lacul Carasu, iar in rest este inconjurat de zona de zavoaie si mlastini.
Apus pe salba de lacuri
Zonele prezinta un mare interes pentru cei pasionati de birdwaching la apus de seara. Aceste zone gazduiesc una dintre marile colonii polispecifice din REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII.